۱۱ نکته کلیدی برای پخت نان خانگی

پخت نان خانگی یکی از هنرهای بسیار لذت بخش در خانه است.

پخت چنین نان هایی کار دشواری نیست. در اینجا قرار است کنار یکدیگر نکاتی را بیاموزیم تا پخت نان خانگی بهتری داشته باشیم.

مادربزرگ ها شگفت انگیزترین نان را در خانه در اجاق های سنتی می پختند.

آنها اجاق های امروزی را نداشتند. از خمیرمایه های خشک استفاده نمی کردند.

با این حال نان آنها جز اصلی و جدانشدنی رژیم روزانه در سفره های آن روزها بود.

اگرچه  بعضی از این مادربزرگ ها ممکن است هرگز نان سبک و تردی را از پخت خود بدست نیاورده باشند ، اما بودند آنهایی که با پخت همین نان های خانگی به شهرت محلی رسیده اند.

شما هم احتمالا بعضی از این ترفندها را از مادربزرگ هایتان آموخته اید.

نان خوش بو و خوش طعم خانگی

در اینجا ۱۶ نکته کلیدی در مورد پخت نان خانگی آورده شده است که مطمئناً می تواند کمک بیشتری به شما کند.

۱٫ با مواد اولیه تازه و ارگانیک شروع کنید:

دانه گندم تازه را خودتان خرد کنید. دانه گندم شامل گلوتن ، جوانه و سبوس است.

این بهترین آردی است که می توانید برای پخت نان خانگی خود استفاده کنید. سرشار از آنزیم و پروتئین است تا نان های شما خوب رشد کنند.

خمیرمایه

۲٫ خمیرمایه را درست انتخاب کنید:

مایه خمیر یکی از مواد مورد نیاز جهت عمل آوردن خمیر نان است.

خمیرمایه دارای تاریخ انقضا می باشد. نگه داشتن خمیرمایه در یخچال می تواند ماندگاری آن را افزایش دهد.

همیشه قبل از افزودن خمیرمایه به نان، آن را امتحان کنید و از تازگی آن مطمئن شوید.

خمیرمایه انواع مختلفی دارد. برای پخت نان خانگی ترجیحا از خمیرمایه خشک فعال استفاده کنید.

این خمیرمایه به خمیر زمان می دهد و اجازه می دهد تا خمیر کامل جا بیافتد.

می توانید خمیرمایه را به صورت بسته بندی های کوچک از فروشگاه ها تهیه کنید.

خمیرمایه فوری سریع است. به نان فرصت رشد کامل داده نمی شود. نکات کلیدی برای پخت نان خانگی

پخت نان خانگی با انتخاب آرد مناسب

۳٫ آرد مناسب را انتخاب کنید:

آرد مناسب پخت نان خانگی را انتخاب کنید. 

در زمان خرید آرد به نوع آرد توجه کنید.

اگر به دنبال پخت نان های حجیم و نیمه حجیم هستید از آرد فانتزی استفاده کنید. اگر شناخت کافی از آرد فانتزی ندارید مقاله آرد فانتزی چیست ؟ را مطالعه نمایید.

اگر به دنبال آردی مناسب برای پخت کیک ، شیرینی و تهیه خمیر پیتزا هستید مقاله آرد نول چیست ؟ را حتما مطالعه کنید.

راستی برای تهیه شیرینی های لایه ای مانند کروسان ، دانمارکی و … آرد کره ای دانمارکی را فراموش نکنید.

کیفیت آرد را مرغوب انتخاب کنید. و تنها به قیمت توجه نکنید.

سعی کنید کیفیت و قیمت آرد را با هم در نظر بگیرید. گاهی تمام انرژی و خلاقیت ما فدای قیمت می شود. 

هرگز از آرد کیک و شیرینی برای طبخ نان استفاده نکنید. زیرا میزان گلوتن و پروتئین آن با آرد نان متفاوت است. آرد برای پخت نان خانگی، و نحوه استفاده از آن

برای پخت نان خانگی می توانید از آرد نانوایی ها استفاده کنید. اما حتما در نظر بگیرید که آرد با کیفیتی باشد. و آرد گندم سبوسداری به شما تحویل دهد.

نکاتی جالب درباره آرد:

نکته اول:

از آرد کمتر از آنچه فکر می کنید نیاز دارید استفاده کنید.

تمام آرد مصرفی را یک باره اضافه نکنید.

وقتی خمیر نان را برای اولین بار قرار می دهید تا بلند شود باید خیلی چسبناک باشد.

آرد درابتدا مقدار زیادی چسبندگی دارد.

وسوسه نشوید که خمیر را در همان ورز دادن “صاف و الاستیک” کنید. ابتدا کار خود را با آرد شروع کنید و کم کم به آن بقیه آرد را اضافه کنید و ورز دهید.

نکته دوم:

با دستان خیس ورز دهید.

 به جای اینکه هنگام خمیر ورز دادن دستان خود را آرد کنید، آنها را خیس کنید.

این کار باعث می شود خمیر به دست شما نچسبد و هیچ سنگینی به خمیر اضافه نشود.

۴٫ آب به اندازه استفاده کنید:

میزان آب مصرفی  به میزان گلوتن موجود در آرد و دمای آشپزخانه بستگی دارد.

آب یا شیر را کم کم به آرد اضافه کنید تا خمیر بافت مورد نظر را پیدا کند.

به دمای آبی که برای تهیه خمیر استفاده می کنید نیز توجه کنید.

اگر در دستور تهیه خمیرتان مایه خمیرخشک باید در آب یا مایع دیگری به جای آن حل شود بهترین دما برای آن حدود ۴۳ تا ۴۸ درجه سانتیگراد است.

اما چنانچه آب را باید به مخلوط آرد با سایر مواد خشک اضافه کنید می توانید از دمای بالاتری که حدود ۴۸ تا ۵۴ درجه سانتیگراد است استفاده کنید.

بهتر است تا وقتی تجربه کافی برای حدس زدن صحیح دمای آب را به دست نیاورده اید از یک دماسنج مخصوص آشپزی استفاده کنید.

۵٫ نمک را فراموش نکنید:

نان بدون نمک بی مزه است و به خوبی شکل نمی گیرد.

نمک میزان فعالیت خمیرمایه را کنترل و مانع از پف بیش از حد نان می شود.

نمک واسطه ای برای خمیرمایه است و باعث تغییر بافت نان می شود.

به ازای هر نیم کیلو آرد باید دست کم یک قاشق چایخوری نمک اضافه کنید. 

حدود ۱ قاشق چایخوری اضافه کنید. نمک بیش از حد می تواند فعالیت خمیرمایه را مهار کند ، بنابراین در مصرف آن زیاده روی نکنید.

یک نکته مهم:

نمک را هرگز به مایه خمیر اضافه نکنید. این کار مانع از فعال شدن آن می شود. نمک را ابتدا به آرد اضافه کنید و سپس خمیرمایه را به آن بیفزایید.

 ۶٫ از روغن و کره استفاده کنید:

این مواد سبب نرمی بافت و طعم بهتر نان می شوند. زمانی که از نوعی چربی در نان استفاده می کنید نرم تر و تردتر می شوند و از رطوبت بیشتری برخوردارند.

یک نکته مهم:

توجه داشته باشید از کره های کم چرب استفاده نکنید.

زیرا اغلب این کره ها مقدار بیشتری آب دارند و سبب ضعیف شدن خمیر و پف نکردن نان می شوند.

افزودن زرده تخم مرغ بر روی نان

۷٫ زرده تخم مرغ را فراموش نکنید:

مالیدن زرده تخم مرغ روی خمیرسبب  براق و طلایی یا قهوه ای روشن شدن سطح نان می شود.

اکثرا از آن برای چسباندن موادی مثل دانه کنجد یا سبزی های مختلف روی نان استفاده می شود.

یک نکته جالب:

اگر شیر روی خمیر بمالید سطح نان برشته و خشک می شود.

اسپری کردن آن روی خمیر نان در حین پخت موجب خشک تر شدن سطح روی آن می شود.

۸٫ بخار آب را فراموش نکنید:

می توانید در حین پخت ، با قرار دادن یک ظرف سنگین ، مانند یک ماهیتابه کوچک چدنی ، بر روی قفسه زیرین اجاق گاز خود بخار ایجاد کنید.

درست قبل از اینکه نان های خود را برای پخت داخل اجاق بگذارید ، آب جوش را در ماهیتابه بریزید. نان های خود را اضافه کنید و درب فر را ببندید.

روش دیگر ایجاد بخار این است که در ابتدای دوره پخت ، زمانی که اجاق روشن نیست، دیواره های اجاق گاز را کمی آب بپاشید.

با اجاق گاز خودتان آزمایش کنید و ببینید کدام روش برای شما مناسب است. هرگز هرگز آب سرد را روی لامپ گرم نپاشید.

بخار آب موجود در محیط و هنگام پخت نان موجب پفی بهتر نان می شود.

یک نکته جالب:

فقط به خاطر داشته باشید که هرگز نباید در ۱۵ دقیقه اول زمان پخت نان در فر را باز کنید. پس از آن می توانید در صورت نیاز برای اسپری کردن آب با جابه جا کردن و چرخاندن نان در فر را باز نمایید. 

۹٫ می توانید از شکر هم استفاده کنید:

وجود کمی شکر در مواد اولیه نان به فعال شدن مایه خمیر کمک می کند.

شکر با تولید دی اکسید کربن موجب ورآمدن خمیر و پف کردن نان می شود.

۱۰٫ در پخت نان عجله نکنید:

 حداقل ۴ ساعت زمان برای تهیه یک قرص نان عالی فراهم کنید. خمیربرای ور آمدن، پف کردن و پخت زمان لازم دارد.

عجله نکنید که نان خود را در اجاق قرار دهید. قبل ازقرار دادن خمیر در فر، فر را به مدت ۲۰ دقیقه گرم کنید.

برخی از نانوایی های صنعتی فر را به مدت یک ساعت کامل گرم می کنند.

برای یک پوسته قهوه ای ترد و قهوه ای ، نان را با ۴۲۵ درجه فر بپزید.

نمی توانید در این مرحله عجله کنید. بهترین نکته در تهیه نان این است که بگذارید فر به طور تمام وقت گرم شود تا وقتی نان ها را داخل آن می گذارید گرما از دست ندهد.

عجله نکنید. باید صبر کنید. اوایل روز شروع کنید و ناامید نشوید.

پخت نان خانگی مرغوب

۱۱٫ نان بیشتری بپزید:

پخت نان هنری است که با تجربه فرا می گیرید.

نان زیادی بپزید و احساس خمیر و رفتار مخمر را بیاموزید. اگر مشکلی دارید ، بدانید که همه ما این کار را می کنیم.

پخت نان خانگی:

 نان خانگی ارزش تلاش را دارد که یاد بگیرد و خوب کار کنید. این نان ها طعم بهتری از نان های فروشگاهی دارند و سالم تر هستند.

صدف آرد:

ما در مجموعه خود در تلاش هستیم تا انواع آردها را با سبوس و کیفیت عالی در اختیار مشتریان خود قرار دهیم. 

از آرد برای پخت نان خانگی گرفته تا آرد نول را با بهترین و عالی ترین کیفیت در اختیار دوستان قرار دهیم. و رضایت مشتریان را ملاک کار خود قرار داده ایم.

انواع آرد در صدف آرد به صورت خرده و عمده به فروش می رسد.

مشتریان و متقاضیان آرد می‌توانند جهت خرید اینترنتی نسبت به ثبت سفارشات خود در فروشگاه صدف آرد اقدام نمایند.

 

29 thoughts on “۱۱ نکته کلیدی برای پخت نان خانگی

  1. تارا مطلق says:

    با سلام نان ساندویچی پس ازپخت هنگام خارج کردن خمیر داخلش سطح ان ترک میخورد ونان پاره میشود و گذاشتن وسایل داخلش سخت میشود علت چیست ممنونم میشوم راهنمایی بفرمایید

  2. سارا says:

    عالی بود نکات کلیدی تون عالی همرو رعایت میکنم و ب عنوان ی مادر حداقل هفته ای یک بار با دوبار نون خونگی رو هرچند ظاهر شیکی ندارد درست کنم چونکه دسترنج عشقی هستش ک با صبر ب خانواده م هدیه میدم ممنونم صدف آرد🤗

  3. ناشناس says:

    بسیار سپاسگذارم. مطالب کامل و جامع و مفید بودند.🙏🏻🌺
    فقط گندم با پوست که از عطاری و حبوبات فروشی میگیریم را آسیاب کنیم یا گندم بدون پوست؟
    و اینکه برای تهیه نان سنتی حدود مقدار و اندازه مواد اولیه هم لطف می‌فرمائید 🙏🏻🌹

  4. Anita says:

    خیلی ممنون از شما یک سوال داشتم چرا نون من درست میکنم حالت کیک رو داره و کش دار نیست بیشتر مثله کیک نرمه نرمه میشه

    • admin says:

      با سلام
      به موارد مختلفی بستگی داره. به کیفیت آرد مصرفی شما، تاریخ انقضای خمیرمایه، گلوتن پایین آرد، ورز دادن ناکافی خمیر، استفاده بیش از حد از آب و میزان استراحت خمیر بستگی داره. اگر به آرد استراحت کافی داده نشه در رشد گلوتن اختلال ایجاد میکنه و مانع از ور آمدن خمیر میشه.

  5. لیلا says:

    سلام وقت بخیر یه سوال میگم اگه موقع پختن نون برق قطع بشه وسط کار نونی که تو کیک پزه چکار باید بکنیم

  6. جانان says:

    سلام من ی سوال دارم چرا وقتی نان تیری در خانه درست میکنم نان خشک درست میشه علت چیه ؟به خاطر این علت خشک بودن نان ،،کم کم از خودم دارم ناامید میشم لطفاً راهنمایی کنید که مشکل کار کجاست
    ممنونم از لطفتون

  7. ناهید رضایی says:

    سلام ممنون که راهنمایی میکنید نکات خوبی اشاره کردید بازم ممنون فقط من یک سوال داشتم و اون اینکه چیکار کنم نان و نان شیرمال بعد از پخت نرم تر باشه حتی بعد از یک روز ممنون

  8. فرشاد بخشایش says:

    سلام موادی به زبان ترکی بهش میکن ( بوی مانا) عطر نان را زیاد میکند
    متاسفانه فارس نمدونم چی میشه

  9. ملک محمد says:

    سلام خیلی خو بود یک سوال داشتم من در تنور گازی نان میپزم میخاستم راهنماییم کنیداینکه اردهایی که خمیرشون خیلی زود از هم میپاشه و نانش هم خیلی سفت در میاد باید چیکارش کنم؟ میخوام نان که میپزم نرم و پوک باشه. ممنون میشم راهنماییم کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.