گندم سیاه را از کجا تهیه کنیم؟ فرق آن با دانه چاودار چیست؟
این ها سوالاتی است که در این قسمت قصد داریم به آن ها بپردازیم. و تفاوت دانه چاودار و گندم سیاه را کاملا بررسی کنیم.
قبل از اینکه به این سوالات پاسخ دهیم ابتدا این دو دانه را از لحاظ مختلف با هم مقایسه می کنیم.
فرق بین دانه گندم سیاه و دانه چاودار:
بارها درسایت های مختلفی مشاهده کرده ایم که بعضی از دانه چاودار یا همان گندم سیاه مطلب گذاشته اند.
در صورتی که این مطلب کاملا اشتباه است. و این دو دانه تفاوت های بسیار زیادی با یکدیگر دارند.
۱٫ شکل ظاهری:
یکی از تفاوت های اصلی این دو دانه شکل آن ها می باشد.
دانه چاودار بسیار شبیه به گندم است و با خانواده غلات از جمله جو و گندم ارتباط نزدیکی دارد. در صورتی که دانه گندم سیاه ( باکویت) شکلی کاملا متفاوت دارد.
گندم سیاه از خانواده علف هفت بند Polygonaceae می باشد و از دانه غلات نیست.
دارای برگ های پهن و میوه ای سه وجهی و سبوس دار است.
همانند دانه کینوا، گندم سیاه هم در دسته شبه غلات قرار می گیرد و به گندم ربطی ندارد، بنابراین بدون گلوتن است. آیا میدانستید گندم سیاه گیاهی سرشار از مواد مغذی است؟
دانه چاودار خوشه های دراز و برگهای پهن دارد. نسبت به دانه گندم تیره تر، درازتر و کشیده تر است.
مصرف این گیاه مانند اکثرغلات می باشد ولی رشد آن در چمنزارها و علف مانند نیست.
۲٫ ارزش غذایی:
ارزش غذایی چاودار و گندم سیاه در جدولی به شکل زیر و در مقدار ۱۰۰ گرم با هم مقایسه شده است:
تشکیل دهنده اصلی | ارزش غذایی موجود در دانه چاودار | ارزش غذایی موجود در دانه گندم سیاه |
انرژی(کالری) | ۳۳۸ کیلو کالری | ۳۴۳ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۷۵٫۸۶ گرم | ۷۱٫۵۰ گرم |
پروتئین | ۱۰٫۳۴ گرم | ۱۳٫۲۵ گرم |
چربی | ۱٫۶۳ گرم | ۳٫۴۰ گرم |
آب | ۱۰٫۶۰ گرم | ۹٫۷۵ گرم |
فیبر | ۱۵٫۱۰ گرم | ۱۰٫۰۰ گرم |
قند | ۰٫۹۸ گرم | ۰۰٫۰۰ گرم |
کلسترول | ۰٫۰۰ میلی گرم | ۰۰٫۰۰ گرم |
نام ماده معدنی | مواد معدنی چاودار حالت طبیعی | مواد معدنی گندم سیاه حالت طبیعی |
کلسیم | ۲۴٫۰۰ میلی گرم | ۱۸٫۰۰ میلی گرم |
آهن | ۲٫۶۳ میلی گرم | ۲٫۲۰ میلی گرم |
منیزیم | ۱۱۰٫۰۰ میلی گرم | ۲۳۱٫۰۰ میلی گرم |
فسفر | ۳۳۲٫۰۰ میلی گرم | ۳۴۷٫۰۰ میلی گرم |
پتاسیم | ۵۱۰٫۰۰ میلی گرم | ۴۶۰٫۰۰ میلی گرم |
سدیم | ۲٫۰۰ میلی گرم | ۱٫۰۰ میلی گرم |
روی | ۲٫۶۵ میلی گرم | ۲٫۴۰ میلی گرم |
مس | ۰٫۳۷ میلی گرم | ۱٫۱۰ میلی گرم |
منگنز | ۲٫۵۸ میلی گرم | ۱٫۳۰ میلی گرم |
۳٫ کاربرد:
هنوز شاید برای پاسخ به این سوال گندم سیاه را از کجا تهیه کنیم؟ زود باشد. و نیاز است تا اطلاعات بیشتری را از این دانه ها داشته باشیم.
دانه چاودار به صورت آرد، نان، بلغور و در بسیاری از کشورها به صورت ویسکی و آبجو مصرف می شود.
بلغور گندم سیاه مانند برنج ماده اصلی بسیاری از غذاهای سنتی و قدیمی آسیایی و اروپایی استفاده می شود.
به دلیل داشتن آنتی اکسیدان و مواد معدنی زیاد، گندم سیاه به عنوان یک ماده غذایی سالم شناخته شده است.
از دانه گندم سیاه به صورت آرد برای تهیه انواع نان، شیرینی و صنعت ماکارانی استفاده می کنند.
همچنین به شکل دم نوش، بلغور، و نودل قابل استفاده می باشد.
و یا به عنوان یک قوام دهنده در سوپ و خورشت مصرف می شود.
۴٫ آب و هوا:
چاودار در مناطق کوهستانی و سردسیر کشت می شود.
تحمل سرمای چاودار زیاد است. به نحوی که تا سرمای ۴۰ درجه زیر صفر را تحمل می کند.
اما برعکس گندم سیاه دمای پایین و یخ را تحمل نخواهد کرد.
گیاهان را از اواخر بهار تا اواخر تابستان کشت می کند.
گندم سیاه را از کجا تهیه کنیم؟
تا اینجا کاملا با تفاوت این دو دانه آشنا شدیم. اکنون این سوال پیش می آید که دانه گندم سیاه را از کجا تهیه کنیم؟
در پاسخ باید بگوییم که این دانه ها اکثرا وارداتی هستند.
از کشورهای نیمکره شمالی و خصوصاً از کشورهای روسیه، قزاقستان، چین و اروپای شرقی و مرکزی و همچنین آرژانتین این دانه ها وارد می شده است.
اما به تازگی برخی از محققین و متخصصین در تلاش هستند تا این دانه ها را در ایران کشت کنند.
و مردم بتوانند از ارزش غذایی این دانه ها در حفظ سلامتی خود بهره ببرند.
گندم سیاه خواص بی شماری نیز دارد که در رابطه با آن صحبت کرده ایم.
صدف آرد:
ما دانه گندم سیاه را در مجموعه خود فراهم کرده ایم. و به صورت دانه و یا آرد در اختیار مشتریان خود قرار می دهیم.
آرد گندم سیاه در صدف آرد به صورت خرده و عمده به فروش می رسد.