پخت نان خانگی یکی از هنرهای بسیار لذت بخش و دلچسب در خانه است. اما برای رسیدن به نتیجهی ایده آل و نانی نرم و خوش عطر، رعایت نکات ظریفی ضروری است.
پخت چنین نان هایی کار دشواری نیست. در اینجا قرار است کنار یکدیگر نکاتی را بیاموزیم تا پخت نان خانگی بهتری داشته باشیم.
مادربزرگ ها شگفت انگیزترین نان را در خانه در اجاق های سنتی می پختند.
آنها اجاق های امروزی را نداشتند. از خمیرمایه های خشک استفاده نمی کردند.
با این حال نان آنها جز اصلی و جدانشدنی رژیم روزانه در سفره های آن روزها بود.
اگرچه بعضی از این مادربزرگ ها ممکن است هرگز نان سبک و تردی را از پخت خود بدست نیاورده باشند ، اما بودند آنهایی که با پخت همین نان های خانگی به شهرت محلی رسیده اند.
شما هم احتمالا بعضی از این ترفندها را از مادربزرگ هایتان آموخته اید.
در اینجا ۱۱ نکته کلیدی در مورد پخت نان خانگی آورده شده است که مطمئناً می تواند کمک بیشتری به شما کند.
۱٫ با مواد اولیه تازه و ارگانیک شروع کنید:
استفاده از مواد اولیه ی تازه، با کیفیت و حتی ارگانیک در پخت نان خانگی، تأثیر چشمگیری بر عطر، طعم و ارزش غذایی نان خواهد داشت.
دانه گندم تازه را خودتان خرد کنید یا مطمئن شوید که تمام اجزای دانه گندم از جوانه تا سبوس داخل آرد گندم خریداری شده حفظ شده باشد. دانه گندم شامل گلوتن ، جوانه و سبوس است.
استفاده از مواد اولیه ی تازه و طبیعی نه تنها نان شما را خوشمزه تر و سالم تر می کند، بلکه باعث می شود تا در فرآیند پخت نتیجه ای بهتر بگیرید. از بهترین آرد برای پخت نان خانگی خود استفاده کنید. سرشار از آنزیم و پروتئین تا نان های شما خوب رشد کنند.
۲٫ خمیرمایه را درست انتخاب کنید:
مایه خمیر یکی از مواد مورد نیاز جهت عمل آوردن خمیر نان است.
خمیرمایه دارای تاریخ انقضا می باشد. نگه داشتن خمیرمایه در یخچال می تواند ماندگاری آن را افزایش دهد.
همیشه قبل از افزودن خمیرمایه به نان، آن را امتحان کنید و از تازگی آن مطمئن شوید.
خمیرمایه انواع مختلفی دارد. برای پخت نان خانگی ترجیحا از خمیرمایه خشک فعال استفاده کنید.
این خمیرمایه به خمیر زمان می دهد و اجازه می دهد تا خمیر کامل جا بیافتد. مخمر نیاز به زمان دارد تا فعال شود و به خمیر حجم دهد.
بعد از ترکیب مخمر با آب و آرد، زمان کافی برای استراحت خمیر را فراهم کنید تا مخمر بتواند به خوبی فعالیت کند.
برای پخت نان خانگی، خمیرمایه خشک فوری انتخاب مناسبی است؛ چون نیاز به فعالسازی جداگانه ندارد و بهراحتی با آرد ترکیب می شود.
خمیرمایه تازه نیز عطر و طعم خوبی به نان می دهد، اما نگهداری آن سخت تر است و ماندگاری کمتری دارد.
می توانید خمیرمایه را به صورت بسته بندی های کوچک با وزن کم از صدف آرد تهیه کنید.
۳٫ آرد مناسب را انتخاب کنید:
آرد مناسب پخت نان خانگی را انتخاب کنید. در زمان خرید آرد به نوع آرد توجه کنید.
اگر به دنبال پخت نان های حجیم و نیمه حجیم هستید از آرد فانتزی استفاده کنید. اگر شناخت کافی از آرد فانتزی ندارید مقاله آرد فانتزی چیست ؟ را مطالعه نمایید.
اگر به دنبال آردی مناسب برای پخت کیک ، شیرینی و تهیه خمیر پیتزا هستید مقاله آرد نول چیست ؟ را حتما مطالعه کنید.
راستی برای تهیه شیرینی های لایه ای مانند کروسان ، دانمارکی و … آرد کره ای دانمارکی را فراموش نکنید.
کیفیت آرد را مرغوب انتخاب کنید. و تنها به قیمت توجه نکنید.
سعی کنید کیفیت و قیمت آرد را با هم در نظر بگیرید. گاهی تمام انرژی و خلاقیت ما فدای قیمت می شود.
هرگز از آرد کیک و شیرینی برای طبخ نان استفاده نکنید. زیرا میزان گلوتن و پروتئین آن با آرد نان متفاوت است.
برای پخت نان خانگی می توانید از آرد نانوایی ها استفاده کنید. اما حتما در نظر بگیرید که آرد با کیفیتی باشد. و آرد گندم سبوسداری به شما تحویل دهد.
نکاتی جالب درباره آرد:
نکته اول :
- از آرد کمتر از آنچه فکر می کنید نیاز دارید استفاده کنید.
- تمام آرد مصرفی را یک باره اضافه نکنید.
- وقتی خمیر نان را برای اولین بار قرار می دهید تا بلند شود باید خیلی چسبناک باشد.
- آرد درابتدا مقدار زیادی چسبندگی دارد.
وسوسه نشوید که خمیر را در همان ورز دادن “صاف و الاستیک” کنید. ابتدا کار خود را با آرد شروع کنید و کم کم به آن بقیه آرد را اضافه کنید و ورز دهید.
نکته دوم :
با دستان خیس ورز دهید. به جای اینکه هنگام خمیر ورز دادن دستان خود را آرد کنید، آنها را خیس کنید.
این کار باعث می شود خمیر به دست شما نچسبد و هیچ سنگینی به خمیر اضافه نشود. ورز دادن درست باعث می شود گلوتن موجود در آرد فعال شود و بافت نان منسجم و منعطف شود. خمیر را حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه ورز دهید تا به بافتی نرم و یکدست برسد.
۴٫ اندازه گیری دقیق مواد :
اندازه گیری مواد اولیه به خصوص آرد و آب در پخت نان حیاتی است. برای دقیق تر شدن، از ترازو برای وزن کشی مواد استفاده کنید. حتی اختلاف چند گرم در میزان آب یا آرد می تواند بر کیفیت و بافت نان تأثیر بگذارد.
۵٫ آب به اندازه استفاده کنید و دمای آب را تنظیم کنید:
میزان آب مصرفی به میزان گلوتن موجود در آرد و دمای آشپزخانه بستگی دارد.
آب یا شیر را کم کم به آرد اضافه کنید تا خمیر بافت مورد نظر را پیدا کند.
به دمای آبی که برای تهیه خمیر استفاده می کنید نیز توجه کنید.
اگر در دستور تهیه خمیرتان مایه خمیرخشک باید در آب یا مایع دیگری به جای آن حل شود بهترین دما برای آن حدود ۴۳ تا ۴۸ درجه سانتیگراد است.
اما چنانچه آب را باید به مخلوط آرد با سایر مواد خشک اضافه کنید می توانید از دمای بالاتری که حدود ۴۸ تا ۵۴ درجه سانتیگراد است استفاده کنید.
بهتر است تا وقتی تجربه کافی برای حدس زدن صحیح دمای آب را به دست نیاورده اید از یک دماسنج مخصوص آشپزی استفاده کنید.
۶٫ نمک را فراموش نکنید:
نان بدون نمک بی مزه است و به خوبی شکل نمی گیرد.
نمک میزان فعالیت خمیرمایه را کنترل و مانع از پف بیش از حد نان می شود.
نمک واسطه ای برای خمیرمایه است و باعث تغییر بافت نان می شود.
به ازای هر نیم کیلو آرد باید دست کم یک قاشق چایخوری نمک اضافه کنید.
حدود ۱ قاشق چایخوری اضافه کنید. نمک بیش از حد می تواند فعالیت خمیرمایه را مهار کند ، بنابراین در مصرف آن زیاده روی نکنید.
یک نکته مهم:
نمک را هرگز به مایه خمیر اضافه نکنید. این کار مانع از فعال شدن آن می شود. نمک را ابتدا به آرد اضافه کنید و سپس خمیرمایه را به آن بیفزایید.
۷٫ از روغن و کره استفاده کنید:
این مواد سبب نرمی بافت و طعم بهتر نان می شوند. زمانی که از نوعی چربی در نان استفاده می کنید نرم تر و تردتر می شوند و از رطوبت بیشتری برخوردارند.
یک نکته مهم:
توجه داشته باشید از کره های کم چرب استفاده نکنید.
زیرا اغلب این کره ها مقدار بیشتری آب دارند و سبب ضعیف شدن خمیر و پف نکردن نان می شوند.
۸٫ زرده تخم مرغ را فراموش نکنید:
مالیدن زرده تخم مرغ روی خمیرسبب براق و طلایی یا قهوه ای روشن شدن سطح نان می شود.
اکثرا از آن برای چسباندن موادی مثل دانه کنجد یا سبزی های مختلف روی نان استفاده می شود.
یک نکته جالب:
اگر شیر روی خمیر بمالید سطح نان برشته و خشک می شود.
اسپری کردن آن روی خمیر نان در حین پخت موجب خشک تر شدن سطح روی آن می شود.
۹٫ بخار آب را فراموش نکنید:
می توانید در حین پخت ، با قرار دادن یک ظرف سنگین ، مانند یک ماهیتابه کوچک چدنی ، بر روی قفسه زیرین اجاق گاز خود بخار ایجاد کنید.
درست قبل از اینکه نان های خود را برای پخت داخل اجاق بگذارید ، آب جوش را در ماهیتابه بریزید. نان های خود را اضافه کنید و درب فر را ببندید.
روش دیگر ایجاد بخار این است که در ابتدای دوره پخت ، زمانی که اجاق روشن نیست، دیواره های اجاق گاز را کمی آب بپاشید.
با اجاق گاز خودتان آزمایش کنید و ببینید کدام روش برای شما مناسب است. هرگز هرگز آب سرد را روی لامپ گرم نپاشید.
بخار آب موجود در محیط و هنگام پخت نان موجب پفی بهتر نان می شود.
یک نکته جالب:
فقط به خاطر داشته باشید که هرگز نباید در ۱۵ دقیقه اول زمان پخت نان در فر را باز کنید. پس از آن می توانید در صورت نیاز برای اسپری کردن آب با جابه جا کردن و چرخاندن نان در فر را باز نمایید.
۱۰٫ می توانید از شکر هم استفاده کنید:
وجود کمی شکر در مواد اولیه نان به فعال شدن مایه خمیر کمک می کند.
شکر با تولید دی اکسید کربن موجب ورآمدن خمیر و پف کردن نان می شود.
۱۱٫ در پخت نان عجله نکنید.
حداقل ۴ ساعت زمان برای تهیه یک قرص نان عالی فراهم کنید. خمیربرای ور آمدن، پف کردن و پخت زمان لازم دارد.
عجله نکنید که نان خود را در اجاق قرار دهید. قبل ازقرار دادن خمیر در فر، فر را به مدت ۲۰ دقیقه گرم کنید. برخی از نانوایی های صنعتی فر را به مدت یک ساعت کامل گرم می کنند.
برای یک پوسته قهوه ای ترد و قهوه ای ، نان را با ۴۲۵ درجه فر بپزید.
نمی توانید در این مرحله عجله کنید. بهترین نکته در تهیه نان این است که بگذارید فر به طور تمام وقت گرم شود تا وقتی نان ها را داخل آن می گذارید گرما از دست ندهد.
عجله نکنید. باید صبر کنید. اوایل روز شروع کنید و ناامید نشوید.
– نان بیشتری بپزید.
پخت نان هنری است که با تجربه فرا می گیرید.
نان زیادی بپزید و احساس خمیر و رفتار مخمر را بیاموزید. اگر مشکلی دارید ، بدانید که همه ما این کار را می کنیم.
پخت نان خانگی
نان خانگی ارزش تلاش را دارد که یاد بگیرد و خوب کار کنید. این نان ها طعم بهتری از نان های فروشگاهی دارند و سالم تر هستند.
صدف آرد:
ما در مجموعه خود در تلاش هستیم تا انواع آردها را با سبوس و کیفیت عالی در اختیار مشتریان خود قرار دهیم.
از آرد برای پخت نان خانگی گرفته تا آرد نول را با بهترین و عالی ترین کیفیت در اختیار دوستان قرار دهیم. و رضایت مشتریان را ملاک کار خود قرار داده ایم.
انواع آرد در صدف آرد به صورت خرده و عمده به فروش می رسد.
شماره تماس مدیریت: ۰۹۱۲۱۶۴۲۵۶۱
شماره واتس آپ: ۰۹۳۸۷۰۷۲۵۲۹
ممنون خیلی مفیدبود
از توجه شما سپاسگزاریم
با سلام نان ساندویچی پس ازپخت هنگام خارج کردن خمیر داخلش سطح ان ترک میخورد ونان پاره میشود و گذاشتن وسایل داخلش سخت میشود علت چیست ممنونم میشوم راهنمایی بفرمایید
بسیارعالی سپاسگزارم
از توجه شما سپاسگزاریم
بسیار عالی
ممنون از توجه شما
بسیارعالی بود سپاسگزارم
از توجه شما سپاسگزاریم.
خیلی مفید بود
از توجه شما سپاسگزاریم
عالی بود نکات کلیدی تون عالی همرو رعایت میکنم و ب عنوان ی مادر حداقل هفته ای یک بار با دوبار نون خونگی رو هرچند ظاهر شیکی ندارد درست کنم چونکه دسترنج عشقی هستش ک با صبر ب خانواده م هدیه میدم ممنونم صدف آرد🤗
بسیار هم عالی..
ممنون که نظرتون رو با ما به اشتراک گذاشتید..
بسیار سپاسگذارم. مطالب کامل و جامع و مفید بودند.🙏🏻🌺
فقط گندم با پوست که از عطاری و حبوبات فروشی میگیریم را آسیاب کنیم یا گندم بدون پوست؟
و اینکه برای تهیه نان سنتی حدود مقدار و اندازه مواد اولیه هم لطف میفرمائید 🙏🏻🌹
عالییییییییی بود
ممنون از توجه شما و وقتی که گذاشتید
خیلی ممنون از شما یک سوال داشتم چرا نون من درست میکنم حالت کیک رو داره و کش دار نیست بیشتر مثله کیک نرمه نرمه میشه
با سلام
به موارد مختلفی بستگی داره. به کیفیت آرد مصرفی شما، تاریخ انقضای خمیرمایه، گلوتن پایین آرد، ورز دادن ناکافی خمیر، استفاده بیش از حد از آب و میزان استراحت خمیر بستگی داره. اگر به آرد استراحت کافی داده نشه در رشد گلوتن اختلال ایجاد میکنه و مانع از ور آمدن خمیر میشه.
ممنونم …استفاده بردم
با سپاس از توجه شما
دلیل تلخی نان خانگی که بعداز پخت تلخ میزند از چیست
سلام وقت بخیر یه سوال میگم اگه موقع پختن نون برق قطع بشه وسط کار نونی که تو کیک پزه چکار باید بکنیم
سلام من ی سوال دارم چرا وقتی نان تیری در خانه درست میکنم نان خشک درست میشه علت چیه ؟به خاطر این علت خشک بودن نان ،،کم کم از خودم دارم ناامید میشم لطفاً راهنمایی کنید که مشکل کار کجاست
ممنونم از لطفتون
سلام سرعت پخت کم است باید زودتر نان ها را بگردانید
بخاطر اینه که دما بالا نیست اگر فرق نمیکنه دمای فر یا تنور پایین باشد نان خشک میشود
هرچندم وقت زیادی از سوال شماگذشته اما تجربه من اینو میگه
سلام ممنون که راهنمایی میکنید نکات خوبی اشاره کردید بازم ممنون فقط من یک سوال داشتم و اون اینکه چیکار کنم نان و نان شیرمال بعد از پخت نرم تر باشه حتی بعد از یک روز ممنون
سلام موادی به زبان ترکی بهش میکن ( بوی مانا) عطر نان را زیاد میکند
متاسفانه فارس نمدونم چی میشه
سلام خیلی خو بود یک سوال داشتم من در تنور گازی نان میپزم میخاستم راهنماییم کنیداینکه اردهایی که خمیرشون خیلی زود از هم میپاشه و نانش هم خیلی سفت در میاد باید چیکارش کنم؟ میخوام نان که میپزم نرم و پوک باشه. ممنون میشم راهنماییم کنید
سلام یه کاسه ماست بریز
سلام خیلی خوب بود و خیلی متشکرم
سلام
با سپاس از توجه شما
سلام
ببخشید یه سوال داشتم من مشکلی در خمیر کردن واینا ندارم فقط وقتی نون در تنور هست بعد از اتمام پخت دور تا دور نان سفیدک میزنه خیلی هم چونه از نانوایی گرفتم وهم خودم خمیر کردم ولی در هر صورت نان دور تا دورش سفید میشه وفقط وسطش طلایی میشه خواهش میکنم جواب بدین
سلام! سفیدک زدن دور تا دور نان پس از پخت میتواند به دلایل مختلفی باشد. چند عامل ممکن است تأثیرگذار باشند که میتوانید آنها را بررسی کنید:
۱٫ حرارت تنور: اگر حرارت در تنور یکنواخت نباشد، ممکن است اطراف نان بهخوبی نپزد و سفید باقی بماند. برای این مشکل، میتوانید تنور را مدتی قبل از گذاشتن نان گرم کنید تا دمای آن بهخوبی یکنواخت شود.
۲٫ رطوبت نان: رطوبت بالای نان ممکن است باعث ایجاد سفیدک شود. قبل از گذاشتن نان در تنور، اطمینان حاصل کنید که خمیر زیاد مرطوب نباشد. همچنین میتوانید از مقدار کمی آرد برای جلوگیری از چسبندگی سطح استفاده کنید.
۳٫ زمان و درجه پخت: ممکن است زمان یا درجه پخت مناسب نباشد. اگر دمای تنور خیلی بالا باشد، وسط نان سریعتر طلایی میشود و اطراف آن سفید باقی میماند. بهتر است دمای متوسطتر و زمان طولانیتری را امتحان کنید.
۴٫ گردش هوا در تنور: عدم وجود تهویه کافی در تنور میتواند باعث شود بخار آب اطراف نان جمع شده و رنگ آن سفید بماند. اگر امکان دارد، مطمئن شوید که هوا بهخوبی در تنور جریان دارد.
۵٫ روش پخت: برخی اوقات، اسپری کردن مقداری آب روی نان قبل از پخت میتواند به طلاییتر شدن نان کمک کند.
چرا باید نمک را به ارد اضافه کنیم؟
نمک به آرد میزنن تا طعم خمیر بهتر بشه و مزه اش رو قوی تر کنه. توی خمیر های نان هم کمک می کنه گلوتن بهتر شکل بگیره و بافت نون رو بهتر کنه.
من نان خانگی درست کردم.خیلی راضی هستم.
Pr.shaqayeq@gmail.com
علت خشک شدن نان لواش با پخت دستگاه ۳کاره مخصوصن گرد بر ها ….چیشت حتا با اضافه کردن جوش شیرن هنوز هم خشک میشود
خشکی نان لواش با دستگاههای سهکاره معمولاً به خاطر دمای زیاد یا زمان پخت بالا می باشد. گردبرها ممکنه حرارت رو یکنواخت پخش نکنند یا زیادی حرارت بدهند . سعی کنید دما رو کمی پاینن بیارید و زمان پخت رو کوتاه تر کنید. جوش شیرین زیاد کمکی نمی کنه؛ بهتره روی تنظیمات دستگاه کار کنید.
سلام من هم وقتی خودم خمیر درست میکنم و هم وقتی خمیر از نانوایی میگیرم نونی که درست میکنم کاملا خشک میشه مثل چوب ، نمیدونم علت چیه ؟ من با فر برقی درست میکنم و روی نان رو هم آب و کره میزنم
درود
نگفتین به هر کیلو ارد چقدر خمیر مایه بزنیم