آرد گندم کامل جز آردهای سبوسدار است. غنی از انواع ویتامین ها می باشد. در مطالب قبل گفته شد آرد گندم کامل چیست؟. و به صورت خلاصه درباره برخی خواص آن صحبت شد.
در این قسمت قصد داریم بیشتر ارزش غذایی آن را بررسی کنیم.
گندم کامل
آرد سفید و آرد گندم کامل از عناصر اصلی کالاهای پخته شده مانند نان هستند.
ماده اصلی بعضی غذاها شامل ماکارونی ، رشته فرنگی و بلغورنیز می باشند. گندم غلات کامل می تواند منبع غنی از آنتی اکسیدان های مختلف ، ویتامین ها ، مواد معدنی و فیبر باشد.
ارزش غذایی
گندم عمدتا از کربوهیدرات تشکیل شده است. اما دارای مقادیر پروتئین متوسطی است.https://www.healthline.com/nutrition/foods/wheat.
در اینجا اطلاعات تغذیه ای برای ۱۰۰ گرم آرد سبوس دار آورده شده است.
- کالری: ۳۴۰
- آب: ۱۱%
- پروتئین: ۱۳٫۲ گرم
- کربوهیدرات: ۷۲ گرم
- شکر: ۰٫۴ گرم
- فیبر: ۱۰٫۷ گرم
- چربی: ۲٫۵ گرم.
کربوهیدرات:
مانند همه غلات ، گندم نیز عمدتا از کربوهیدرات تشکیل شده است. نشاسته بیش از ۹۰٪ از کل کربوهیدرات موجود در گندم را تشکیل می دهد.
اثرات نشاسته در سلامتی عمدتاً به قابلیت هضم آن بستگی دارد. که تأثیر آن را روی سطح قند خون تعیین می کند.
قابلیت هضم زیاد ممکن است باعث افزایش ناسالم قند خون بعد از غذا شود. و اثرات مضر بر سلامتی افراد دیابتی داشته باشد.
برخی از فرآورده های گندم فرآوری شده – مانند ماکارونی – با کارایی کمتری هضم می شوند وسطح قند خون را به همان میزان بالا نمی برند.
فیبر:
گندم کامل فیبر بالایی دارد – اما گندم تصفیه شده تقریباً فاقد هیچ یک است. محتوای فیبر گندم غلات کامل ۱۲-۱۵٪ از وزن خشک است.
الیاف در سبوس متمرکز هستند. طی فرآیند آسیاب از بین می روند . تا حد زیادی در آرد تصفیه شده وجود ندارند.آرد گندم کامل آرد سبوسدار نیز نامیده می شود.
برخی از الیاف همچنین باکتریهای روده شما را تغذیه می کنند. به هر حال ، به طور کلی ، سبوس گندم می تواند اثرات مفیدی بر سلامت روده داشته باشد.
پروتئین:
پروتئین ها ۷-۲۲٪ از وزن خشک گندم را تشکیل می دهند.
گلوتن ، یک خانواده بزرگ از پروتئین ها ، تا ۸۰٪ از کل پروتئین را تشکیل می دهد. این خاصیت کشسانی و چسبندگی خمیر در نان سازی بسیار مفید باشد.
ویتامین ها و مواد معدنی:
گندم کامل منبع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی است.
همانند اکثر دانه های غلات ، میزان مواد معدنی، به خاکی که در آن رشد کرده بستگی دارد.
۱٫ سلنیوم:
این عنصر کمیاب عملکردهای اساسی مختلفی در بدن شما دارد. محتوای سلنیوم گندم به خاک بستگی دارد . و در بعضی مناطق ، از جمله چین ، بسیار کم است .
۲٫ منگنز:
منگنز که به مقدار زیاد در غلات سبوس دار ، حبوبات ، میوه ها و سبزیجات یافت می شود.
۳٫فسفر:
فسفر این ماده معدنی غذایی نقش اساسی در حفظ و رشد بافتهای بدن دارد.
۴٫ مس:
مس به عنوان یک عنصر کمیاب ضروری ، اغلب در رژیم غذایی غربی کم است. کمبود این ماده ممکن است اثرات سوئی بر سلامت قلب داشته باشد.
۵٫فولات:
فولات یکی از ویتامین های گروه B، به عنوان اسید فولیک یا ویتامین B9 نیز شناخته می شود. این امر به ویژه در دوران بارداری بسیار مهم است.https://www.healthline.com/nutrition/foods/wheat#vitamins-and-minerals
برخی از مغذی ترین قسمتهای دانه – سبوس و جوانه – در گندم سفید وجود ندارد. این قست ها در طی فرآیند آسیاب و تصفیه از بین می روند.
گندم سفید در مقایسه با آرد سبوسدار از ویتامین ها و مواد معدنی نسبتاً فقیر است.
گندم قسمت عمده غذای مصرفی افراد را تشکیل می دهد.
آرد به طور منظم با ویتامین ها و مواد معدنی غنی می شود. در حقیقت، غنی سازی آرد گندم در بسیاری از کشورها اجباری است.
آرد گندم غنی شده می تواند منبع خوبی از آهن ، تیامین ، نیاسین ، کلسیم و ویتامین B6 باشد.
صدف آرد
آرد گندم کامل در صدف آرد به صورت خرده و عمده به فروش می رسد.